Persoonlijk ben ik dan ook een groot fan van de liposome E + C en ik kán niet meer zonder. Maar wat zijn (meervoudige) liposomen eigenlijk? Nog belangrijker: wat betekenen ze voor je huid? Hieronder lees je er meer over.
Ik zal het zo simpel mogelijk proberen uit te leggen.
Een liposoom is een soort ’transportdrager’ met een ‘kopje’ (waterbindend) en een ‘staart’ (vetbindend). Schematisch gezien ziet hij er zo uit (zie plaatje hieronder). Een liposoom bevat een dubbele wand waar werkstoffen in zitten en vitamines. Op het plaatje zie je heel veel liposomen bij elkaar.
De huid ziet liposomen als ‘huideigen’ (dezelfde wandopbouw als de menselijke huidcellen) en laat liposomen daarom goed doordringen in de huid. De liposomen smelten na opname samen met onze levende huidcellen. De werkstoffen die de liposomen meebrachten, worden opgenomen door onze huidcellen. Dit helpt de huidcellen om zich te wapenen tegen: extra uitdroging van de huid, rimpelvorming en houdt de huidbarrière in tact.
Mocht dit allemaal te technisch klinken of kun je je er geen beeld bij vormen? Op YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=6eRAf-knZfI , kun je een filmpje zien hoe dit ‘smeltproces’ in zijn werk gaat. (Scroll even door naar 4.50 minuten.) Je ziet dat wanneer de celwand van de huid de celwand van de liposoom raakt, huidcel en liposoom samensmelten. De huidcel neemt de bouwstoffen op die de liposoom heeft meegebracht.
Resumerend: liposomen worden opgenomen op celniveau en blijven niet in de bovenste huidlagen steken. Een liposoom beïnvloedt dus de huidvochtigheid. Het zorgt er ook voor dat vitaminen rechtstreeks door de huidcel kunnen worden opgenomen.
Ik citeer uit een wetenschappelijk rapport: ‘Liposomen met een hoge samenstelling aan phosphophatidylcholine zorgen ervoor dat de vochtigheid in de huid met 40% wordt versterkt’ (Bron: J. Röding, M. Ghyczy, Söfw Journal Cosmetic Detergents Specialities, 1991). Dit maximale effect wordt bereikt binnen 30 minuten. Dat gebeurt al na het éénmalig aanbrengen van liposomen op de huid.’ Het maximale effect wordt na één week bereikt (na dagelijks twee maal smeren).
Na zeven dagen is er dus een optimale hydratatie bereikt. Mocht je daarna stoppen met het smeren van liposomen dan loopt de hydratatie uiteraard weer terug. Ik adviseer daarom om tweemaal daags een druppeltje liposomen aan te brengen op een gereinigde huid. Twee druppeltjes per dag dus: ’s ochtends en ’s avonds. Meer smeren is overbodig.
Bij Dr. Baumann producten gaat het overigens om ‘meervoudige’ liposomen. Deze zijn efficiënter in hun werking dan ‘enkelvoudige’.
Dr. Baumann Cosmetic maakte drie productlijnen:
De hoeveelheid liposomen in een potje of pompflacon verschillen. Zo zit er in een’ liposome LIGHT’ minder liposomen dan in de MEDIUM-versie en bevat de SUPER-versie altijd het meeste aantal liposomen.
Alle liposomenproducten bevatten diverse werkstoffen, waaronder vetten en liposomen.
Voor de productlijn Dr. Baumann Classic geldt het volgende:
de ‘Liposome multi active light’ (dat is art.nr. 1070) bevat: 6,6% lipiden (vetten) en 5% liposomen,
de dr. Baumann-versie met vitamine E en C (art.nr. 1076) bevat: 16,5% lipiden en 11% liposomen en
de Dr. Baumann super cure (art.nr. 1058) bevat: 21% lipiden en 11% liposomen.
Niet alleen het liposomengehalte is belangrijk, maar ook het lipiden(vet)gehalte. Voor sommige huiden is het belangrijk is een product te kiezen met zo mín mogelijk vetten.
Tip: het beste kun je het gebruik in het aantal liposomen opbouwen. Vervolgens, als de huid eraan gewend is geraakt, kun je ‘opschalen’ naar medium en eventueel daarna naar ‘super’.
De ‘SkinIdent liposome super’ bevat overigens van alle Dr. Baumann liposomenproducten de meeste meervoudige liposomen (19,15% lipiden en 18% liposomen).
Belangrijk is: welke soort liposomen is geschikt voor jóuw huid? Als je persoonlijk contact met mij opneemt, kan ik je het beste adviseren.
Bel gerust voor meer informatie, of maak een afspraak voor een gratis huidanalyse.