De zeven anti-age maatregelen – deel 4

Verzachting, bescherming en voeding met huideigen vetstoffen

Reiniging van de huid

Bij het reinigen van de huid wordt eigenlijk de natuurlijke beschermende vetlaag van de huid verwijderd. Met een gezichtscrème of bodylotion kunnen wij de ontstane tekorten in de huid weer aanvullen.

Dit klinkt onlogisch: eerst neem je het vetlaagje weg om het vervolgens weer aan te vullen. Reiniging is echter van groot belang. Neem aan het end van de dag maar eens je gezicht af met een watje en een tonic. Dan zie je hoeveel vet en stof er op de huid achterblijft. Je dient vooral dagelijks goed te reinigen als je make up gebruikt op je gezicht. Doe je dat niet dan kan dit de poriën verstoppen en huidproblemen geven. Ook als je geen make up draagt, is het verstandig te reinigen. Waarom?

Het voordeel van een goede reiniging (die niet de huid uitdroogt) is dat je de huid niet alleen schoonmaakt, maar tevens werkt aan een laagje verzorging. Het is een voorbereiding op je dagverzorging. Zo kunnen ingrediënten uit een crème of een serum veel beter in de huid worden opgenomen.

Reinig je al langer met huidproducten dan zul je merken dat je huid op den duur veel frisser wordt én mooier.

Dagelijks zijn onze talgkliertjes in de huid druk in de weer om te zorgen voor een natuurlijke vetlaagje op de huid. Dit is onze natuurlijke huidcrème, zeg maar. Dit vetlaagje bestaat uit diverse bestanddelen: cholesterol, squaleen, triglycerides, fosfolipiden, vrije vetzuren, wassen en wasesters (zie Tabel 1, onderaan).

Sommige mensen hebben een overschot aan talg. Dan dient de talgproductie iets te worden afgeremd. Te veel talg verstopt de huid. Sommigen daarentegen hebben een tekort aan talg. In het laatste geval kan het geen kwaad om de huid te reinigen, mits het maar met een verzorgende tonic is die de huid niet nóg verder uitdroogt. Een droge huid mist dus helaas dat ideaal beschermende vetlaagje.

Wat kun je doen tegen een droge huid?

Als de talgkliertjes te weinig vet aanmaken, kun je er iets aan doen om het tekort aan te vullen. Dat kan prima met plantaardig natuurlijke oliën. Denk aan: teunisbloem-, jojoba-, sesam-, macadamiaolie en sheabutter. Deze oliën bevatten dezelfde bestanddelen als de vetstofjes uit onze talgklieren. Deze hoogwaardige natuurlijke oliën zijn ook nog eens rijk aan vitamines! Je vindt deze oliën vooral terug in de productlijn van DR. BAUMANN CLASSIC (de productlijn met het zilveren randje).

Gebruik je goedkope, minerale vetten (zoals paraffine en vaseline) dan sluit je alleen de huid af en zorg je ervoor dat er geen water uit de huid kan verdampen. Je voegt echter niets extra’s toe. In een enkel geval zal een dermatoloog toch vaseline voorschrijven om de huid even met rust te laten. Echter, bedenk dat als je de huid wilt voeden dit niet de oplossing is.

De genoemde plantaardige oliën worden gewonnen uit planten en daarmee zijn ze dus niet 100% huididentiek. Er zitten namelijk bepaalde ‘reststofjes’ in die eigen zijn aan de plant, maar die niet in de menselijke huid voorkomen.

De plantaardige huidgelijkende vetstoffen zijn absoluut zeer waardevol voor de huid. Er zitten hoogwaardige werkstoffen in die goed zijn voor je huid. Echter, het kan nóg zuiverder. Daar heeft Dr. Baumann de ultieme huidverzorgingslijn voor bedacht: SKINIDENT (producten met een gouden randje). Dit is wereldwijd een zeer unieke productlijn voor de huid!

In mijn salon zet ik deze producten vaak in bij mensen die al van alles aan huidproducten hebben geprobeerd. De producten van SkinIdent zijn dan een mooie oplossing voor hun overgevoelige huid. Daarbij is het ook een luxe product. Het voelt zo ‘eigen’ aan op de huid. Heerlijk zacht. SKINIDENT is 100% huideigen en daarmee ook iets kostbaarder dan de andere productlijnen van Dr. Baumann.

Helpt extra water drinken tegen een droge huid?

Dit is een grotendeels een fabel. Verwacht geen wonderen van veel water drinken. Water drinken voert de afvalstoffen af. Dus het is zeker goed om dit te doen. Echter, je huid wordt er echt niet minder droog van.

Uiteraard helpt het mee voor de gezonde lichaamsprocessen. Drinken is goed voor je. Als je dat niet doet dan droog je uit. Bij mensen die al uitgedroogd zijn, zal het drinken van water dan ook zeker bijdragen aan een minder droge huid.

Normaal gesproken heeft het geen zin om liters water te gaan drinken. Overmatig water drinken blijkt overigens helemaal niet zo gezond te zijn voor het lichaam.

Kortom, heb je een droge huid? Drink voldoende water, maar zeker niet overmatig. Belangrijk is om de vetstoffen in je huid aan te vullen. Dat doe je, zoals ik al eerder schreef met plantaardige oliën of huideigen vetstoffen.

Hieronder lees je er meer over:

 • SkinIdent, een 100% huideigen product en
 • Onze vier optimale garanties.

SkinIdent: 100% Huideigen

De naam zegt het al: een huidproduct van SkinIdent bevat alleen pure huideigen vetstoffen. Kortom, ingrediënten zoals ze ook in de huid voorkomen. Ze zijn dus 100% identiek. Alle planten’reststofjes’ zijn hierbij verwijderd.

Het resultaat is: een nóg fijner huidgevoel, het is 100% werkzaam en ook nog eens spaarzamer in gebruik.

Wil je weten of jouw product natuurlijk plantaardige bestanddelen bevat? Controleer dan het etiket van jouw huidproduct dan op de volgende Latijnse benaming(en), ook wel bekend als ‘INCI’:

 • Oleum Oenotherae Biennis is natuurlijke plantaardige teunisbloemolie.
 • Oleum Sesami Indicae is natuurlijke plantaardige sesamolie
 • Oleum Butyrospermi Parkii is natuurlijke plantaardige sheabutter
 • Oleum Macadamiae is natuurlijke plantaardige macadamiaolie
 • Oleum Simmondsiae Californicae is natuurlijke plantaardige jojobaolie

 

100% huididentieke vetstoffen zijn:

 • Glycerol (huideigen glycerine)
 • Glyceryl Stearate (huideigen glycerinewas)
 • Choresterol (huideigen cholesterine)
 • Cetearyl Octanoate (huideigen talgwas)
 • Caprylic/Capric Stearic Triglycerides (huideigen triglyceriden)
 • Lecithin (huideigen fosfolipeden)

 

Opmerking: sommige vetstoffen die nodig zijn voor je huid dienen rechtstreeks uit de voeding worden gehaald. Gezond zijn de meervoudig onverzadigde essentiële vetzuren. Ik ga hier nu niet verder op in. Meer info lees je op de website van Dr. Baumann: omega-3 supplementen

Onze optimale productgaranties

 • De. Baumann Cosmetic geeft de garantie dat in Dr. Baumann SkinIdent producten zeker de 100% huideigen versie van deze vetstoffen wordt gebruikt (NB: er zijn nl. ook niet-huideigen versies van deze stoffen die onder dezelfde INCI benaming kunnen vallen!).
 • Dr. Baumann Cosmetic geeft de garantie dat in de SkinIdent producten 100% huideigen vetstoffen worden gebruikt, aangezien er op de markt ook niet-huideigen versies zijn met mogen dezelfde INCI benaming! Bij Dr. Baumann’s SkinIdent weet je absoluut zeker dat het 100% ‘huididentiek’ is!

 

Klik hier voor onze vier optimale productgaranties.

Jolita SkinCare

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website gebruik gemaakt van cookies.
Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies.