Ayurvedische behandeling: weldaad voor lichaam en geest

Sommige behandelaren (waaronder enkele schoonheidsspecialisten) werken 'holistisch'. Zij richten zich op de totale mens: op niet alleen het uiterlijk, maar ook het innerlijk welzijn.
Jolita SkinCare Apeldoorn

TOns lichaam, dus ook onze huid, is volgens het ‘holistische concept’ nauw verbonden met onze geest. In het holisme wordt de mens als één geheel gezien. Als wij in balans zijn, is onze huid ook in balans. Als we ons niet lekker voelen, is dat vaak te zien aan onze huid. Bijvoorbeeld als we griep hebben, of als we stress hebben. Bij de één zal dat eerder te zien zijn dan bij de ander.

Het geven van een Ayurvedische lichaamsbehandeling is een vorm van holistisch werken. Een soort vorm van complementaire zorg.  Je werkt niet alleen aan iemands huid, maar zorgt er ook voor dat de persoon zich geestelijk kan ontspannen.  Dit kan door middel van specifieke, rustige massage grepen waarbij gewerkt wordt op bepaalde energiebanen. In het gezicht lopen er bijvoorbeeld heel veel banen.

Deze kennis is al eeuwenoud en is gebaseerd op een therapeutische wetenschap, afkomstig uit India:de Ayurveda. Ayurveda wordt al meer dan duizenden jaren wordt beoefend. Zo komt yoga hieruit voort.

TDeze week heb ik een bijzondere beauty behandeling mogen ervaren. Een ware weldaad voor lichaam en geest! Ik kreeg een uitgebreide gezichtsbehandeling met Indiase massagetechnieken en een heerlijk voetenbad en korte voetmassage. Afgesloten werd met een klankschalenbehandeling. Ik waande mij even in een retraite-oord. Op de achtergrond klonken zacht de oosterse klanken. Dit alles bij elkaar, met de fijne Ayurvedische producten, maakte de behandeling compleet.

De Ayurveda is gebaseerd op de jaren oude Ayurvedische filosofie. “Ayur” betekent leven en “veda” betekent wetenschap of kennis.

In deze leer staan wordt beschreven hoe wij mensen door verschillende omgevingsfactoren worden beïnvloed, zoals de seizoenen, voeding, gewoontes, leefomstandigheden en leeftijd. De kennis uit de Ayurvedische leer helpt ons om zo goed mogelijk met deze verschillende omgevingsfactoren om te gaan. De Ayurveda maakt gebruik van de werkzame bestanddelen uit planten en bloemen. Deze worden toegepast bij beauty behandelingen en in de voeding.

Vanuit de Ayurveda wordt gezegd dat wij verschillende soorten typen ‘dosha’s’ in ons hebben. Er zijn drie types (vata, kapha, pitta) die min of meer naast elkaar bestaan. Op de website van Lakshmi kun je testen welke (meestal twee) dosha’s bij jou overheersen (Ga naar de test voor: vata, kapha, pitta). Soms overheerst het ene type meer dan het andere en zijn we uit evenwicht. Om de balans weer te herstellen zou je je voeding en huidverzorging kunnen aanpassen.

Om een voorbeeld te noemen: stel dat het ‘pitta’ type overheerst (pitta staat voor een huid met bijvoorbeeld huiduitslag) dan kun je met de juiste plantenextracten en/of dieet het vlammende uit je huid halen. Ik ga er hier niet te veel op in, want dan kan ik nog pagina’s volschrijven. Kern van de achterliggende gedachte is mooi: de balans in je lichaam hervinden door middel van de juiste huidverzorging en voeding.

Het mooie van de Ayurveda is ook dat er heilzame ingrediënten worden gebruikt uit de natuur. Álle processen die zich in het lichaam afspelen (fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel) krijgen tijdens zo’n behandeling de aandacht. Completer kan het niet. Kortom, een prachtig concept voor een beauty behandeling.

Ik hoop dat er in de toekomst meer mensen zullen gaan ontdekken hoe fijn het is zo’n behandeling te ondergaan.

Jolita SkinCare

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website gebruik gemaakt van cookies.
Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies.